Najsłynniejsza zupa świata

Najsłynniejsza zupa świata

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że najsłynniejsza zupa w puszce ma już ponad sto lat. Co ciekawe, produkt, który podbił serca amerykańskich gospodyń domowych zawdzięcza swe istnienie Francuzowi. Tajną recepturę zupy pomidorowej Campbell`s opracował w 1902 roku Louis Charles DeLisle. Oczywiście nie tylko smak zupy wpłynął na jej zawrotną karierę. Można wręcz zadać sobie pytanie, czy przypadkiem nie był on kwestią drugorzędną. Jak w przypadku wielu produktów, które znamy z naszego życia, marketing miał tu sporo do powiedzenia. Campbell`s się spodobał, bo był tani, pozbawiony tłuszczu i zdolny do spożycia nawet po roku przechowania w lodówce. Oszczędzanie czasu i niska cena – na tym właśnie oparto pierwszą strategię promocji słynnej zupy. Zaś dla popularyzacji opakowania najwięcej zrobił prawdopodobnie Andy Warhol, który uczynił z puszki bohaterkę jednej z najsłynniejszych swoich prac. Zaskakujące jest też to, że etykieta, która zdobiła ulubioną zupę amerykańskich gospodarstw domowych była niezmieniana przez sto lat – pierwsze modyfikacje wprowadzono dopiero w 1999 roku.

Autor: Robert Klara/Adweek
Źródło:  http://www.adweek.com/news/advertising-branding/how-campbell-s-tomato-soup-became-legend-can-160111